15 zajímavých informací o kávě

Co vlastně lidé vědí o kávě? Rádi bychom se s vámi podělili o naše poznatky o nejzajímavějších faktech o kávě na světě.

Jsou lidé, kteří nedokážou začít svůj den bez čerstvě uvařené kávy. Milují kávu natolik, že si někdy říkají "kávoví závisláci". A my tomu až příliš dobře rozumíme. Každodenní pití šálku (šálků) kávy však nemusí být nutně špatný zvyk. Naopak, podle vědců je prokazatelně zdravý. Každodenní ranní káva vám poskytuje víc než jen přísun energie. Je také prokázáno, že nás chrání před cukrovkou 2. typu a jaterními chorobami a také snižuje riziko srdečního selhání. Kromě vlivu na naše zdraví vám přinášíme několik zajímavějších faktů o kávě.

 

Káva je kultura

Když se vrátíme do minulosti, zjistíme, že káva není jen nápoj. Je to prostředek společenské interakce, a to již dlouhou dobu. V minulosti se lidé scházeli u šálku kávy a vyměňovali si informace. V Severní Americe a v mnoha západoevropských zemích ovládly trh kavárny Starbucks a další velké řetězce, protože poskytují zákazníkům kompletní zážitek kolem kávy. Káva a přátelé, káva a práce, káva a občerstvení, káva s sebou! Existuje irská směs s whisky, které se říká "Irish Coffee". V Itálii se díky vynálezu espressa a kávovaru stala oblíbeným celodenním nápojem Italů. V Řecku existuje "kafenio", staromódní kavárna pro staré pány, kde pijí řeckou kávu a vyměňují si politické názory nebo hrají karty a stolní hru zvanou "tavli". A v některých zemích, jako je Kolumbie nebo Brazílie, je na kávě založena celá ekonomika.

1. Druhá na světě
Káva se spotřebovává v tak velkém množství, že je druhou nejobchodovanější komoditou na světě, kterou předčí pouze ropa. Po vodě je naším nejoblíbenějším nápojem. Její hodnota celosvětově přesahuje 100 miliard dolarů.

2. Kávu objevil pastevec koz
Říká se, že kávu objevil v Etiopii v roce 1500 pastevec koz. Viděl, jak jeho kozy jedí kávové třešně. Poté pozoroval změnu v jejich chování; získaly velké množství energie a v noci nespaly. Pastevec se o své zjištění podělil s místními mnichy. Poté, co si vyrobili vlastní nápoj z kávových zrn, zjistili, že mohou zůstat vzhůru celou noc a modlit se. Zpráva se rozšířila mezi další etiopské mnichy a brzy poté se dostala do celého civilizovaného světa.

3. Káva pomohla olympijským sportovcům
Brazílie si nemohla dovolit poslat své sportovce na olympijské hry v Los Angeles v roce 1932, a tak je vláda poslala na lodi plné kávy, kterou cestou prodávali, aby mohli financovat svou cestu.

4. Mekka zakázala kávu
Káva byla v Mekce zakázána v roce 1511, poměrně brzy po jejím prvním výskytu v Etiopii. Věřilo se, že podněcuje radikální myšlení a zahálku.

5. Přidejte smetanu, udržujte kávu teplou
Káva zůstane o 20 % déle teplá, když přidáte smetanu. Na to se budete muset zeptat fyzika. Domníváme se, že by to mohlo mít něco společného s principem, díky kterému je horká voda vhodnější pro výrobu kostek ledu než studená, když spěcháte zchladit svůj čerstvý nápoj.

6. Rozvod kvůli hrozné kávě
Ve staré arabské kultuře, která zřejmě stále platí v Saúdské Arábii, může žena údajně najít právní "důvody" (chápete?) pro rozvod, pokud jí manžel ráno nepřinese čerstvou kávu.

7. Italské "expresso"
Slovo espresso pochází z italštiny a znamená "expresivní" nebo "vytlačený". Espresso se vyrábí protlačením velmi horké vody pod vysokým tlakem přes jemně namletou, zhutněnou kávu.

8. Káva je ovoce
Kávová zrna rostou na keři. Jsou to vlastně pecky bobulí, což z nich dělá ovoce. Existují dvě hlavní odrůdy kávových zrn: zelená a červená. Červená zrna mají příjemnější vůni a jsou méně kyselá. Používají se k výrobě lehčí kávy. Čím déle jsou kávová zrna pražená, tím jsou zdravější. Káva bez kofeinu vzniká chemickým procesem, při kterém se ze zrn odstraní kofein. Kofein se pak často prodává společnosti Coca-Cola, která je významným odběratelem.

9. Beethoven miloval kávu
Beethoven byl tak vášnivým milovníkem kávy, že před přípravou šálku napočítal 60 zrnek.

10. Nejdražší káva se vyrábí z kočičích bobků
"Kopi Luwak" je nejdražší káva na světě. Pochází z Indonésie a vyrábí se ze zrn strávených z asijské kočky palmové. Jinými slovy, pochází z kočičích výkalů. Prodává se za 350 eur a více za kilogram!

11. Rok pití kávy nebo iPhone X?
Američané utratí za kávu v průměru 1 092 dolarů ročně. To je přibližně 20 dolarů týdně. To se také blíží ceně nejnovějšího iPhonu. Mladí lidé obecně utrácejí za kávu více než starší lidé.

12. Fairtradová káva zlepšuje kvalitu
Fairtradová káva stojí více, ale výrazně zlepšuje podmínky farmářů, kteří minimálně 25 % z této Fairtradové prémie vynakládají na zvýšení produktivity a kvality. V posledních letech získaly kávové výrobky s certifikací Fairtrade mnoho ocenění Great Taste Awards.

13. Existují dva druhy kávy
Káva arabica se původně pěstovala na Arabském poloostrově, odtud pochází její název. Káva Robusta je odolnější rostlina, ale obsahuje dvojnásobné množství kofeinu.

14. Evropa miluje kávu
Podle Mezinárodní asociace kávy dováží Evropa více kávy než USA. Brazílie je také nejvýznamnější zemí vyvážející kávu.

15. Velcí utráceči
"Velká čtyřka" pražíren kávy - Kraft, P&G, Sara Lee a Nestlé - nakupuje přibližně 50 % celosvětové produkce kávy.